Nu de mooie zonnige dagen weer aanbreken zou ik natuurlijk een blij gevoel moeten krijgen als ik op mijn Home Wizard schermpje zie ( handig dingetje trouwens ) dat mijn panelen flink opwekken.
Véél meer dan ik zelf nodig ben ondanks verbruik plannen met wasmachine, vaatwasser , boiler etc.
Toch wordt dit vreugdegevoel wat getemperd op het moment door de nu ingestelde terugleververgoeding van mijn leverancier die mij het gevoel gaat geven afgestraft te gaan worden voor mijn verduurzamen…
‘ Eerlijker voor mensen zonder panelen ‘ lees ik in een reactie van de medewerker van Budget Energie die ik om een mening vroeg.
Maar…alle woningen in mijn straat en zelfs wijk hebben intussen panelen liggen dus een zielepiet zònder is even niet te vinden…
Nu dan de vraag: is er een stukje electronica tegenwoordig beschikbaar waarmee ik ( liefst automatisch ) mijn panelen bij flinke overproduktie kan afschakelen zonder zelf de meterkast in te hoeven duiken of de ( mechanische )schakelaar moeten omzetten die in de toevoerleiding van de panelen naar de omvormer zit ?
Zie op internet zo niet een pasklare oplossing voor mijn vraag maar misschien dat iemand hier iets weet ?
Toch wel handig zo’n forum …
Met drentse groet,
Tjerk
PS: heb gezien deze ontwikkelingen de aanschaf van een warmtepomp nog maar even uitgesteld .
In de winter flink toebetalen omdat de panelen bijna niks doen, in de zomer vervolgens afgestraft worden…
Voelt niet goed ( lees : eerlijk )
Weet niet of zoiets al bestaat. Maar jouw vraag geeft mij weer iets om over te denken. Bij mij zitten de panelen rechtstreeks op de omvormer. Geen schakelaar ertussen. Voor de omvormer zit bij mij een hoofdschakelaar en een aardlekautomaat in de meterkast. Alles op 1 fase.
Dank je voor je snelle reactie !
Bij mij is de aansluiting dezelfde als in de door jou beschreven situatie .
Kabel vanaf zonnepanelen komt woning binnen in een voorraadkast onder het schuine dak; dan mechanische klikschakelaar in de leiding ( met zo’n armpje aan de zijkant van het blokje ) , aangeleverde spanning gaat daarna de omvormer in ( Goodwe 5000 omdat mijn 14 panelen ook 5000 W max opleveren ) en dat vervolgens door naar een aardlek op de DIN rail in de meterkast.
Bij mij thuis hier ook 1 fase, de netbeheerder vond dit ook gelijk het maximale vermogen dat ik op het net terug mocht zetten .
Principe afgekeken bij de spoorbrug in de lijn Zwolle- Emmen in ons dorp . Dit is een hefbrug waarbij bovenleiding spanningloos wordt gemaakt waarna de brug omhoog gaat over de Hoogeveense Vaart, het schip ( pleziervaart ) kan er dan onderdoor.
Na passeren zakt de brug , spanning van 1500 V komt terug op de bovenleiding , je hoort de schakelmotor in de relaiskast draaien.
Dit principe zoek ik dus, automatisch schakelend en het liefst ook nog met een afstandsbediening te regelen vanuit mijn luie stoel…
Hallo, ik zou op youtube eens de filmpjes van Ketelklets gaan bekijken. Deze geeft al een paar jaar zinnig en deskundig advies over warmtepompen, zonnepanelen en alles wat daar mee samenhangt. Hoef je misschien je panelen helemaal niet uit te schakelen
Heeft deze week nog eentje geplaatst speciaal ivm de teruglever kosten. Echt een aanrader.
Ketel Klets is mij bekend !
Alleen heet ik in reactie’s op zijn intussen aanzien
Iijke aantal vlogs geen Feuerhand zoals hier maar ‘ Petromax ‘ want dat type petroleum(druk)lampen verzamel ik ook behalve de stormlantarens van het duitse Feuerhandmerk…
Heb intussen uitgevogeld dat dit uitschakelen/ onderbreken van de teveel aangeleverde ‘ boetestroom’ van mijn panelen met een vermogensschakelaar ( type MCB ) op de DIN-rail zou kunnen ( zie plaatje , kunnen de Ampères van mijn 14 panelen op de 1 fase aansluiting op hun slofjes aan en zijn bovendien heel betaalbaar ) maar hoe maak ik dit nu afstandbedienbaar vanuit mijn luie stoel/ bank ?
Tjerk
Hallo Tjerk,
Ik heb wel eens LSC smartconnect stekkers geopend om het contact van het ingebouwde relais te isoleren van de printplaat en via eigen geplaatste bedrading naar buiten te voeren. Sterker nog, de gehele behuizing van zo’n stekker heb ik verwijderd en de stekker met 220v bedrading aangestuurd en het relaiscontact vrijgemaakt. Met het relaiscontact heb ik diverse (laagspanning) schakelingetjes aangestuurd. Maw een afstandbediening waarmee je allerlei andere creatieve dingen kunt aansturen. Als je bijv het relais een iets zwaarder relais laat schakelen, dan kun je je zonnepanelen bedienen vanuit je luie stoel.
Hi Steve !
Bedankt voor je ( uitgebreide ) reactie
Kun je misschien ook een foto uploaden van je ‘ knutsel ‘ ?
Soms maakt zo’n plaatje n.l. alles in 1 blik even snel duidelijk…
Bedankt
Hallo Tjerk,
Ik heb wat foto’s van de stekker bijgevoegd. Aan de onderkant van de printplaat heb ik de relaiscontacten omcirkeld. Met deze contacten kun je van alles schakelen. Daarvoor moet de bruine draad (220v) losgesoldeerd worden en rechtstreeks aan het component waar de pijl naartoe wijst worden gesoldeerd. Deze zijde van het component moet je dus ook lossolderen van de printplaat. De verbinding wel goed isoleren want daar zit 220v op. Hiermee heb je de 220v voeding van de elektronica van de smart stekker intact gelaten, maar wel het relais vrijgemaakt. De bruine en blauwe draad verleng je en voer je naar buiten. Dat is de voeding van de smart stekker. Op de relaiscontacten solder je losse draden die je ook naar buiten voert. Daarmee kun je van alles schakelen.
Los van dit verhaal is er eigenlijk een makkelijkere optie om een zwaarder stroomcircuit te schakelen, bijv zonnepanelen. Hou de smartstekker gewoon intact. Je kunt een zwaarder relais met een spoelspanning van 5v of 12v schakelen door deze aan te sluiten op een adapter (5v of 12v). De adapter steek je in de smartstekker.
Inderdaad is voorzichtig het belangrijkst! En natuurlijk is er wel wat kennis van elektronica en soldeertechniek nodig.
Mocht je het systeem maken met een adapter die je in de smart connect stekker steekt die vervolgens een relais aanstuurt, vergeet niet een blusdiode over de spoel van het relais te solderen. (Een diode in sperr richting over de spoel om de inductietroom bij afschakelen van het relais af te voeren).