Dit artikel van het programma RADAR kan van interesse zijn voor diegene die zich algemeen wil oriëteren.
Het is dus o.a. géén bespreking van de hier genoemde HomeWizard ‘ stekkeraccu ‘…
Het artikel :
“ Een thuisbatterij lijkt dé oplossing voor het overvolle stroomnet en de toenemende terugleverkosten. Welke soorten zijn er allemaal? En welke kun je het beste aanschaffen? Radar zoekt het uit.
Vier soorten thuisbatterijen
Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen op de markt: lithium-ion, lithium-ijzerfosfaat, zoutwater en loodzuur. “In de praktijk is een loodzuur-thuisbatterij geen optie”, vertelt een woordvoerder van ThuisbatterijNederland.nl.
De overige drie soorten hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Radar zet ze op een rij:
“Veruit de meeste batterijen die geproduceerd worden zijn lithium-ijzerfosfaat batterijen”, vertelt de woordvoerder van ThuisbatterijNederland.nl. “Over de volledige breedte is dit de beste keuze. Als je bijvoorbeeld heel veel waarde hecht aan milieuvriendelijkheid, kan een zoutwaterbatterij een logische keuze zijn.”
Hoeveel capaciteit heb je nodig?
De belangrijkste vraag bij het kopen van een thuisbatterij is hoeveel capaciteit je nodig hebt. “Dit hangt grotendeels samen met de hoeveelheid energie die je gebruikt op het moment dat je zonnepanelen niks opwekken. Over het algemeen zijn deze gegevens makkelijk af te lezen voor huishoudens die over een slimme meter beschikken”, aldus de woordvoerder.
Een voorbeeld: jouw huishouden gebruikt 10 kWh energie per dag, waarvan 65 procent in de avond en nacht. Omdat jouw zonnepanelen dan niks opwekken, wil je een thuisbatterij die minimaal 6,5 kWh (65 procent van 10 kWh) capaciteit heeft. “Om ook op dagen waarop je meer energie verbruikt goed mee te kunnen pakken, zou je iets boven die 6,5 kWh kunnen gaan zitten.”
Ander aandachtspunten bij kopen thuisbatterij
Naast de capaciteit, zijn er volgens de woordvoerder van ThuisbatterijNederland.nl nog een aantal zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een batterij:
- Wel of geen slimme aansturing: sommige mensen gebruiken een thuisbatterij vooral om geld te verdienen op basis van het terugleveren van overtollige stroom aan het stroomnet. Een slimme thuisbatterij kan dit efficiënt en beschikt over software die dit proces volledig automatiseert, maar niet elke batterij heeft deze slimme aansturing. Om te kunnen handelen op de energiemarkt moet je overigens wel over een dynamisch energiecontract beschikken, anders is het niet mogelijk.
- Gerenommeerd merk: hoewel minder bekende merken niet automatisch slecht zijn, kan het een veilig idee zijn om voor een gerenommeerd merk te kiezen. Thuisbatterijen gaan namelijk heel erg lang mee en als er over een paar jaar iets stuk gaat, is de kans groter dat het bedrijf nog bestaat en je aanspraak kunt maken op je garantie als je voor een A-merk hebt gekozen.
- Modulair uit te breiden: veel batterijen zijn modulair (in kleine stapjes) uit te breiden. Hierdoor hoef je niet meteen een nieuwe batterij aan te schaffen als je meer behoefte hebt aan capaciteit, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding of een verhuizing.
- Ontlaadvermogen: hoeveel stroom kan de thuisbatterij op een bepaald moment afgeven? Dit moet genoeg zijn voor de apparaten die je wil laten draaien op de opgeslagen energie.
- Garantie: bij de meeste batterijen is dit tien jaar, maar het is goed om hiernaar te kijken. Hetzelfde geldt voor de laadcycli, het aantal keer dat een batterij volledig kan worden opgeladen en ontladen. “ *
Groet,
Tjerk