Zonnepanelen leveranciers in verkoopproblemen ; nu toch een WARMTEPOMP nemen?

Uit de nieuwste Radar nieuwsbrief… ( is tevens bronvermelding )

“ Nu warmtepompen niet meer verplicht worden, neemt de prijs behoorlijk af. Dat blijkt uit een rondgang van het Algemeen Dagblad. Is dit dan ook het ideale moment om het apparaat aan te schaffen?

Vraag was groter dan het aanbod

“Na de inval van Rusland in Oekraïne, in februari 2022, nam de belangstelling voor (hybride) warmtepompen enorm toe.” Dat vertelt Dick Reijman, woordvoerder van installatiebrancheorganisatie Techniek Nederland. Deze inval veroorzaakte namelijk torenhoge aardgasprijzen, waardoor meer mensen een energiezuinige warmtepomp wilden.

Daarbovenop kwam ook nog eens de aankondiging van Hugo de Jonge - toenmalig minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening - dat dat huiseigenaren vanaf 2026 verplicht zouden worden om een hybride warmtepomp aan te schaffen bij vervanging van hun cv-ketel. Hierdoor steeg de vraag alleen maar verder.

“De vraag was al snel veel groter dan het aantal beschikbare warmtepompen”, vertelt Reijman. “Dat leidde tot leveringsproblemen en prijsstijgingen.”

Prijzen zijn nu gedaald

Maar het tij lijkt nu gekeerd. De industrie speelde namelijk direct in op deze ontwikkelingen, waardoor er honderdduizenden warmtepompen per jaar worden geproduceerd. “Daardoor zijn er nu meer warmtepompen beschikbaar.”

Tegelijkertijd neemt de vraag af. Niet alleen zijn de gasprijzen (enigszins) gedaald, de verplichte aanschaf van een warmtepomp is met het aantreden van het nieuwe kabinet ook van tafel. Dit zorgt ervoor dat minder mensen de noodzaak voelen om een warmtepomp te laten installeren.

“Inmiddels is de vraag weer terug op het niveau van vóór de oorlog in Oekraïne”, concludeert Reijman. “Fabrikanten en groothandels hebben ruimere voorraden en de prijzen van warmtepompen zijn lager. Ook zijn er nieuwe partijen op de markt die met scherpe prijzen marktaandeel proberen te verwerven.”

Terugverdientijd gedaald

Als consument ben je hierdoor tot wel een kwart goedkoper uit dan een jaar geleden. En dit heeft ook invloed op de terugverdientijd van je warmtepomp: die daalt naar vijf tot zes jaar, ongeveer een jaar minder dan eerst.

Wachttijd afgenomen

Bovendien zijn niet alleen de prijzen gedaald, ook de wachttijden zijn een stuk korter. “Na het begin van de oorlog in Oekraïne was de wachttijd vaak langer dan zes maanden. Nu kan een installateur je in veel gevallen binnen twee à drie maanden aan een warmtepomp helpen”, aldus Reijman.

Is dit hèt moment om er een te kopen?

“De lagere prijzen maken het financieel nog aantrekkelijker om te investeren in een hybride warmtepomp”, vertelt Reijman. “Techniek Nederland verwacht dan ook dat de vraag naar warmtepompen op korte termijn weer zal toenemen.”

Als je overweegt een warmtepomp te laten installeren, is dit dus inderdaad het ideale moment.”

Waarvan akte :blush:

Groet,
Tjerk